Als God liefde is, waarom komt dan niet iedereen in de hemel?

God is inderdaad liefde. Daarom wil Hij zondaren genadig zijn, en belooft Hij dat allen die in de Heere Jezus Christus geloven en zich bekeren in de hemel zullen komen. Maar waarom dan niet allemaal?

Denk hier eens over na: zou het eerlijk zijn als er mensen in de hemel zouden komen die de vreselijkste dingen gedaan hebben en nooit hebben goedgemaakt wat ze hebben verwoest? Wie zelfs zijn fouten niet wil erkennen en geen vergeving denkt nodig te hebben moet in feite goedmaken wat hij of zij kapot heeft gemaakt. Dit zegt ons rechtvaardigheidsgevoel.
Vanuit ons perspectief vinden we misschien dat dit alleen geldt voor uitzonderlijke slechteriken, zoals Stalin en Hitler. Maar God, vanuit Zijn perspectief, ziet het veel scherper. Je zou kunnen zeggen: Zijn rechtvaardigheidsgevoel is veel beter ontwikkeld. Omdat Hij Zelf volmaakt is, en voor honderd procent rechtvaardig. Niet alleen wie wij uitzonderlijk slecht vinden moeten worden gestraft, maar iedereen die in zonde leeft. Omdat zij ook helemaal niet voldoen aan Zijn bedoeling.

We kunnen dit ook anders zeggen. Echte liefde is niet oppervlakkig. Bij echte liefde hoort ook rechtvaardigheid. Waaraan herken je Gods rechtvaardigheid? Daaraan, dat Hij zal straffen. Waaraan herken je Zijn liefde? Dat Hij toch gezorgd heeft dat er nog mensen in de hemel kunnen komen. Wie? Zij die hiervoor de Heere Jezus nodig hebben.

Bekijk het eens vanaf een andere kant. Wat is de hemel? De plek waarin mensen voor altijd alle eer aan God geven. Wat moeten egoïstische mensen daar dan doen? Als God niet het middelpunt van je leven is, pas je in feite helemaal niet in de hemel.

<< Terug