De inhoud van de Bijbel
De Bijbel lijkt één dik boek. Maar eigenlijk is het een verzamelband, met 66 boeken. Een handzame bibliotheek, zou je kunnen zeggen. Het woord Bijbel is daarvan ook afkomstig. Biblia betekent: boeken.
De schrijver van de eerste vijf boeken, Mozes, leefde rond 1400 vóór Christus en de apostel Johannes, de schrijver van het laatste boek Openbaring, in de eerste eeuw ná Christus. Over een periode van ruim 1500 jaar hebben meer dan dertig schrijvers de verschillende Bijbelboeken opgeschreven. Mensen van verschillende afkomst en met verschillende gaven. Achter de woorden die deze mensen opschreven, was God het Zelf die hen leidde. De gedachten en woorden die ze opschreven, die werden ingegeven door de Heilige Geest (geïnspireerd). Daarom mogen we geloven dat de Bijbel woord voor woord het Woord van God is: door God zó bedoeld. En dus woord voor woord betrouwbaar.
De Bijbel is verdeeld in twee hoofddelen: het Oude Testament en het Nieuwe Testament. Het Oude Testament gaat over de tijd vóór de geboorte van Gods Zoon Jezus Christus. Het begint met Gods schepping van hemel en aarde, en ook van de mens. De eerste mensen leefden in liefde en volkomen harmonie met God en met elkaar. Maar de mens scheurde zich los van God, de Bron van het leven. Dood en verderf deden hun intrede. Maar God beloofde herstel, Hij beloofde dat er een Redder zou komen. Deze belofte loopt als een rode draad door het Oude Testament.
In het Nieuwe Testament wordt deze belofte vervuld met de geboorte van Jezus. In de eerste 4 boeken van het Nieuwe Testament wordt het leven van Jezus op aarde beschreven. Door Zijn lijden, sterven en weer opstaan uit de dood maakte Jezus weer herstel mogelijk in de verhouding tussen God en mensen.
In het vervolg van het Nieuwe Testament wordt de voortgaande ontwikkeling van de kerk in de eerste eeuw na Christus beschreven. Ook wordt het geloofsleven met Jezus verder uitgelegd. Het laatste Bijbelboek beschrijft dat Jezus zal terugkomen op de aarde. Na Zijn wederkomst zal er een nieuwe hemel en een nieuwe aarde zijn. Er wacht een heerlijke toekomst voor alle volgelingen van Jezus, zonder pijn, verdriet of fouten.
Hoe gebruik je de Bijbel?
Om vlug een Bijbelboek op te zoeken, kun je voorin de Bijbel bij de inhoudsopgave kijken. Elk Bijbelboek is verdeeld in hoofdstukken. Deze worden aangegeven met dikgedrukte cijfers. Ieder hoofdstuk is weer ingedeeld in verzen. Elk vers heeft een klein nummertje.
Voorbeeld: Het 1e hoofdstuk en daarvan het 1e vers noteren we zó: Genesis 1:1. Als je dit opzoekt, lees je: ‘In den beginne schiep God den hemel en de aarde’. Nog een voorbeeld: Zoek in het Nieuwe Testament het vierde boek op, dan vind je ‘Johannes’. Als je hierin het derde hoofdstuk en daarvan het zestiende vers opzoekt, vind je een van de bekendste verzen: ‘Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder die in Hem gelooft, niet verderft, maar het eeuwige leven heeft’. Deze tekst kun je dus vinden in: Johannes 3:16.
Van sommige Bijbelboeken zijn er meerdere boeken met dezelfde naam. Bijvoorbeeld 1 Samuël en 2 Samuël of 1 Petrus en 2 Petrus. 1 Petrus 1:21 is dan: Het eerste boek van Petrus, hoofdstuk 1 vers 21. Daar lezen we: ‘Die door Hem (Jezus) gelooft in God, Welke Hem opgewekt heeft uit de doden, en Hem heerlijkheid gegeven heeft, opdat uw geloof en hoop op God zijn zou’.
Als je kiest voor een Bijbelboek, begin dan bijvoorbeeld met Genesis, het eerste Bijbelboek. Daarin wordt beschreven hoe God de aarde en de mens gemaakt heeft.
Kies daarna bijvoorbeeld het Evangelie van Johannes of Lukas. Deze boeken uit het Nieuwe Testament vertellen je over Jezus als mens op aarde.
Lees vervolgens weer verder in het Nieuwe Testament, bijvoorbeeld Mattheüs, Markus en Handelingen.
Om meer inzicht te krijgen in de grondthema’s van het christelijk geloof zou je het Bijbelboek Romeinen kunnen lezen. Dit Bijbelboek is een brief, die voor veel mensen van onschatbare waarde is geworden voor hun geloofsleven.
Om te ontdekken hoe andere gelovigen tot God spraken, over God dachten en over Hem zongen, zou je de Psalmen kunnen lezen.
God spreekt tot jou als jij Zijn woorden leest in de Bijbel. Hij wil graag dat jij ook tot Hem spreekt, dat je bidt. Dat je alles wat er in je omgaat (ook al je vragen die bij je opkomen als je de Bijbel leest) deelt met Hem. God wil je dan zeker verder gaan leiden in Zijn waarheid.