Hoe kan het dat sommige mensen zo slecht zijn?

Hoe kan het dat sommige mensen zo slecht zijn?

Je vraag is erg kort, dus het is voor mij een beetje lastig om te begrijpen wie je precies met ‘sommige mensen’ bedoelt. Bedoel je ‘sommige christenen’, of juist ‘sommige ongelovige mensen’? Ik probeer over allebei maar iets te zeggen. Eerst geef ik een kort antwoord. Dan heb je meteen een klein beetje duidelijkheid. Voor als je meer wilt lezen, geef ik ook een langer antwoord.

Sommige mensen zijn slecht, zij vallen hard tegen. Maar eigenlijk komt in die mensen naar buiten wat bij ieder mens diep vanbinnen leeft. Een mens is niet zo goed als het (soms) lijkt. Ook een kerkmens niet. Daarom hebben alle mensen juist ontzettend hard God nodig. Alleen Hij kan het veranderen.

Slechte mensen overal
Misschien ben je er door bepaalde ervaringen achter gekomen, dat sommige mensen erg slecht zijn. Nog slechter dan je eerst al dacht. Je merkt het uit het nieuws: sommige terroristische strijders blijken tot de meest grove dingen in staat te zijn; elke week horen we van nóg vreselijkere gruweldaden. Of in eigen land: mensen met een grote verantwoordelijkheid (directeuren, financiële adviseurs) blijken uit te zijn op eigen rijkdom, en houden daarom iedereen voor de gek. Of nog dichterbij: je bent diep teleurgesteld in vrienden of vriendinnen, die achter je rug om je voor schut bleken te zetten, of…
Ik weet niet wat je ervaringen precies zijn, maar je bent in mensen (of in de mensheid…) diep teleurgesteld. Weet je wat ik nu mooi vind? Dat je op deze website terecht bent gekomen. Want deze menselijke vraag is ook een geestelijke vraag, een geloofsvraag. Wat jij hebt gemerkt bij sommige mensen, dat zegt iets over hoe het diepst van een mens in elkaar zit. Nee, dat zie je niet altijd, want met veel mensen lijkt het nog wel mee te vallen. Maar als wij mensen dieper naar onszelf kijken, dan valt het niet meer mee. Dat leren we juist, als we ook over God na gaan denken. God, de Bron en de Maatstaf van alles wat goed is. Als wij ons met Hem gaan vergelijken, en Hem naar binnen laten kijken, dan komen we er achter dat alle mensen slecht zijn, en wijzelf dus ook.
Zijn echt alle mensen slecht? Ja, toch wel. Nee, gelukkig doen niet alle mensen altijd slecht. Er is nog veel goeds. Maar ieder mens is geneigd tot het verkeerde. En op sommige momenten komt er naar boven, wat er in zit… Weet je wat we daarom allemaal nodig hebben? De genade van God. Dat Hij van Zijn goedheid ook aan ons gaat uitdelen, dat Hij ons gaat veranderen.

Slechte mensen in de kerk
Misschien ben je in aanraking gekomen met het christelijk geloof, en je ging naar de kerk, en je dacht: hier moeten de mensen wel beter zijn, want hier werkt God, hier is Zijn liefde, en die liefde zal ook in het hart van de gelovigen leven. En toen kwam je met christenen in aanraking, en bij sommige mensen merkte je inderdaad iets (of zelfs veel!) van Gods liefde, maar in andere kerkmensen werd je al weer teleurgesteld… Hoe kan dat eigenlijk?
1. In de kerk zitten niet allemaal goede mensen. Ook in de kerk zitten mensen die de schijn ophouden (net zoals in de bankwereld en in de politiek en overal). Alleen het feit dat iemand naar de kerk gaat, betekent nog niet dat hij/zij God ook kent…!
2. In de kerk zitten ook mensen, die er achter gekomen zijn dat zij slecht zijn. Daarom hebben ze het juist zo nodig om naar de kerk te gaan. Denk maar aan een ziekenhuis. Je zou zeggen: hier zijn zo veel dokters, hier moet iedereen wel gezond zijn. Maar nee, je komt nergens zo veel zieken tegen als in een ziekenhuis… Je begrijpt wel waarom: deze mensen moeten met hun ziekte hoog nodig naar een dokter toe! En zo moeten mensen die leerden hoe slecht ze zijn hoog nodig naar God toe, en daarom ook naar de kerk, om Hem te ontmoeten.
3. En degenen die God veranderd heeft? De echte gelovigen, die mensen bij wie je iets van Gods liefde proeft? Die zijn nog steeds niet volmaakt. In hun leven is er echt iets veranderd, maar niet alles is in één keer veranderd. Een gelovige heeft er een heel leven (en nog méér) voor nodig om te worden zoals God het bedoelt. Daarom kun je ook in een echte gelovige wel eens teleurgesteld raken. Maar weet je? Een gelovige is ook teleurgesteld geraakt in zichzelf. En als dat zo is, dan vindt zo iemand het niet meer erg als iemand anders zegt dat hij/zij iets fout doet. Een gelovige is niet beter in zichzelf, maar (als ik het zo mag zeggen) wel ‘voor verbetering vatbaar’…

En nu?
Als je in jezelf en in anderen teleurgesteld bent, dan heb je God des te harder nodig. Dan leer je: met mijzelf en met mijn medemensen kan ik het niet doen, ik heb méér nodig, ik heb genade nodig. En hoe kom je daar aan? Door Jezus Christus. De Zoon van God is naar deze wereld gekomen. Zelf was Hij zonder zonde, maar Hij wilde toch tussen die door-en-door-zondige mensen komen, ja hun zonden op Zijn schouders nemen, om daarvoor te betalen. En als je in Hem gelooft, dan zal de Heere je zonden vergeven, en je beginnen te leren om je slechtheid af te leren.
En die andere mensen? Heb maar geduld met ze, want ze zijn niet slechter dan jij. Je mag hopen dat God in hun leven komt. Dan zal Hij hun zonden vergeven en hun leven beginnen te veranderen.

Wil je meer weten over de Bijbel en het christelijk geloof?

Bijbelcursus aanvragen

Graag bieden we je de online Bijbelcursus De Brug aan! In deze Bijbelcursus gaat het over bruggen en over dé Brug. In tien lessen openen we samen de Bijbel en ontdekken de kern van het christelijk geloof. Het gaat over God en mens, Bijbel en geloof, leven en dood. We ontmoeten Jezus Christus als de Brug tot het leven. Voor de vragen die je mogelijk hebt, zoeken we in de Bijbel naar antwoorden.